Tarinateatteri

Katsotaan!

Tarinateatteri on improvisaatioteatterin muoto, jossa yhteisöllisyys on vahvasti läsnä. Tarinateatterissa esitetyt tarinat ovat osallistujien omakohtaisia muistoja, muistikuvia, tunteita tai tunnelmia. Playback Theatre sananmukaisesti näyttelee, leikkii tai jopa soittaa takaisin ihmisten elämän hetkiä osin teatterista tutuin menetelmin.

 

Kenelle?

Tarinateatterin sovellutusalueet ovat laajat. Voit saada tarinateatterista itsellesi rakkaan harrastuksen, mutta tarinateatteri soveltuu oivasti myös koulutuksellisiin tapahtumiin. Tarinateatterissa opit kuuntelemaan ja olemaan läsnä – muille sekä itsellesi!

Tarinateatterin ensemble:
Tarinateatterissa läsnä ovat ohjaaja, muusikko, näyttelijät sekä yleisö. Yleisön joukosta löytyy tarinankertoja, joka saa nähdä kertomansa lavalla erilaisin tarinateatteritekniikoin toteutettuna. Tarinateatteriohjaajan on hyvä kouluttautua ammattiinsa, mutta loput tarinateatterin tekijöistä voivat olla keitä tahansa toiminnallisesta taiteesta ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä. Tärkeintä tarinateatterin tekemisessä ei ole niinkään taiteelliset avut, vaan kyky olla läsnä hetkessä ja ihmisyyden sekä inhimillisyyden ymmärrys.

Taide parantaa?

”Tarinat parantavat paremmin kuin tuhat pilleriä” on joskus kuultu teologi, kirjailija ja eetikko Martti Lindqvistin suusta. Jo aikojen alussa istuttiin nuotiolla yhdessä ja kerrottiin tarinoita. Tarinoiden voima piilee jakamisessa ja osaksi ryhmää tulemisessa. Jokaisen ihmisen perustarpeisiin kuuluu tulla nähdyksi ja kuulluksi. Tarinateatteri on tämän päivän nuotio, jonka liekkiä ylläpitää Suomessakin useat kymmenet tarinateatteriryhmät!

Tarinateatteri ei ole terapiaa, vaikkakin pitkissä, tiiviissä, suljetuissa ryhmissä tarinoiden kertominen, kuuleminen ja esittäminen voi olla eheyttävää. Tarinateatterin käyttö soveltuu esim. seminaareihin virittäytymiseen tai loppupurkuun; erilaisiin koulutustilaisuuksiin; erilaisiin juhlatapahtumiin (valmistujaiset; syntymäpäivät; häät; hautajaiset) – isoihin ja pieniin tapahtumiin! Tarinateatteri on läsnäolon ja tunteiden teatteria.

 

Ohjaajana Lara on selkeä ja napakka. Hänellä on kärsivällisyyttä ja kuuntelutaitoa ryhmän ohjaamiseen. Laran kanssa on helppo olla. Hän on empaattinen ja myönteinen ja tulee monenlaisten ihmisten kanssa toimeen. Suosittelen Laraa monipuolisena taitajana kokemukseni perusteella tarinateatteriohjaajaksi, psykodraamaohjaajaksi ja ilmaisutaidon ohjaajaksi.
– Pia Kerman, palkkasihteeri Savonlinnan kaupunki