Kuka on Lara?

Lara Nurminen

Lara, yrittäjä

Aloitin psykodraaman Certified Practitioner-opintoni yhdessä työnohjaajaopintojen kanssa keväällä 2017 jolloin äitini totesi, että minullahan on sitten valmistuessani jo hyvä tutkintokombo lähteä yrittämään. Tuhahdin ja naurahdin, minustako yrittäjä – NEVER! …ja kun sitten näitä opintoja läpi kävin ja samalla tein määräaikaisia ja osa-aikaisia töitä järjestökentällä, sekä sivutoimisesti työnohjauksia alkoi pääni kääntymään ja ajatukseni suuntaamaan kohti yrittäjyyttä. Olen niin monen erikoislaatuisen asian eritysosaaja, ettei näitä ominaisuuksia pysty missään palkkatyössä (ainakaan kaikkia) hyödyntämään. Miksipä siis en lähtisi tekemään jotain sellaista, mikä itseäni kutsuu ja tuottaa minulle innostusta, inspiraatiota ja iloa? Yritystaipaleeni alkoi helmikuun lopulla 2019, ja psykodraaman CP-tutkinto ja työnohjaajatutkinto sujahti näppeihini toukokuun 2019 alussa.

Lara, taiteilija

Kun olin 5-vuotias,  paikallinen kanttori bongasi minut pyhäkoululaisten joukosta – ja pyysi solistiksi joulukirkkoon! En osannut tuolloin vielä lukea hyvin, mutta isäni piirtämin laulun ”sanoin” tulkitsin kirkkokansalle Varpunen jouluaamuna. Ala-asteella harrastin teatteria ja yläasteella lähdin bänditoimintaan sekä nuorisoteatterin toimintaan mukaan. Yhteisöpedagogi-koulutuksen aikana opiskelin soveltavaa draamaa ja lopputyönikin kirjoitin osallistavan draaman käytöstä nuorten ehkäisevässä päihdetyössä. Savonlinnaan muutettuamme lähdin laulutunneille, sekä löysin elämääni tarinateatterin sekä harrastajateatterin. 2016 luovaa kenttää löytyi rikastamaan klovnerian koukuttava maailma. Voisiko siis sanoa, että olen koko elämäni taiteillut?

Toiminnallisen taiteen ystävät ry:n Punanenänä-hankkeen koordinaattorina 10/17-10/2018Viimeinen vuosikymmen tarinateatteriohjaaja-, psykodraama- ja työnohjaajaopintojen parissa ovat kuitenkin vasta avanneet silmiäni taiteilijuudelle itsessäni – enkä vieläkään koe itseäni niinkään taiteilijana, ennemminkin luovana ihmisenä. Se, että teen työtäni suurella sydämellä, läsnäololla ja tunteella on varmasti harrastusteni ansiota – mutta myös toisinpäin nämä kaikki opinnot sekä saamani työkeikat ovat valmistelleet minua niin että nyt voin itseäni toteuttaa myös luovissa harrastuksissa. Teatteriharrastuksessa tunteet sekä roolit ovat keskiössä, kuin myös asiakkaitteni sekä heidän (työ)ilmiöidensä parissa. Työt ja harrastukset kulkevat rinta rinnan!

Miksi haluan tehdä näitä töitä?

Rakastan kohdata uusia ihmisiä. Minusta on kiehtovaa kuulla erilaisia elämäntarinoita ja kuinka ihmiset kokevat niin erilaisin silmin samoja asioita. Minun maailmanuskomukseni mukaan mikään sattumus tai tarina ei ole niin erityinen, etteikö se olisi jossain muodossa sattunut jollekin toisellekin joskus. Tarinat ja kokemukset ovat universaaleja – ja minä haluan omalla työlläni olla edesauttamassa tämänkaltaisen yhteisen ymmärryksen lisääntymistä. Nautin myös vähän hankalissa paikoissa luovimisesta. Tällaisia tilanteita tulee eteen, kun ohjataan ihmisiä vuorovaikutukseen keskenään sekä kun tunteet nousevat pintaan – oli ohjauskonteksti sitten mikä tahansa. Järki ei koskaan voita tunnetta, ellei tunnetta pysty ankkuroimaan johonkin järkiperustukseen. Ohjatessani asiakasta usein ohjaan ja autan tekemään näkyväksi myös hänen tunnemaailmaansa. Pyrin auttamaan ihmisiä löytämään voima itsestään, sekä tuomaan heille toivon pilkahduksia. Jokainen ihminen on ohjaukseni arvoinen!

Ohjaus- ja ohjelmapalvelu Lara Nurminen, Läsnälä

Olen koonnut palautteita vuosien varrella tehdyistä ohjaustöistä ja niissä toistuvasti mainitaan läsnäoloni ihmisten kanssa. Tämä on ihanaa palautetta, sillä juuri läsnäoloon pyrin. Silloin, kun joku tulee ohjattavakseni, aika on hänelle varattu ja minä olen häntä palvellakseni. Tästä syntyi ajatus yrityksen nimeksi: Ohjaus- ja ohjelmapalvelu LÄSNÄ. Olin nimeen huikean tyytyväinen. Yritystä perustaessa tämän nimen käytölle tuli kuitenkin este, sillä Suomesta löytyy jo toinen, lähes samanniminen yritys. Yrityksen nimeksi valikoitui siis kakkosvaihtoehtoni, joka kantaa nimeäni. Vaikka olin manannut, etten mielikuvituksettomasti ainakaan omaa nimeäni halua yrityksen nimeen laittaa…nimiasiassa minua sparrasi uusi yrittäjäystäväni, joka ehdotti toimitilan nimeämistä läsnäoloon viitaten. Näiden pohdintojen avulla syntyi ajatus Läsnälästä.

Olen siis päätoiminen yrittäjä, ja tuotan palveluina työnohjausta, psykodraamaa, sekä toiminnallisia työpajoja ja tyhy-paketteja, toimin myös mielelläni juontajana sekä puhujana! Yrityksen toimialana on koulutusta palveleva toiminta sekä kaikki laillinen liiketoiminta.

Logon mustarastas

MustarastasOlen opiskellut nyt viime vuodet Helsingissä tarinateatteriohjaajaksi, psykodraamaohjaajaksi sekä työnohjaajaksi. Matka Savonlinnasta Helsinkiin on pitkähkö, ja Helsingissä oleskellessa olen majoittunut milloin sukulaisten, milloin ystävien nurkissa. Erään kerran muistan vahvasti, kun yövyin Tuusulassa tätini luona. Tuona varhaisena keväänä kävelin opiskelupäivän jälkeen läheisessä puistossa ja jokin sai minut pysähtymään. Se oli käsittämättömän kaunis laulu, joka kuului mustarastaalle. Olin ollut syvällä omissa ajatuksissani, ja tuo laulu toi minut takaisin siihen hetkeen. Kuuntelin mustarastasta pitkän tovin koska koin sen laulavan juuri minulle. Pari päivää myöhemmin uppouduin mustarastaiden mytologiaan ja säikähdin: sen luvattiin tuovan epäonnea ja kuolemaa tullessaan. Minulle ei tapahtunut kuitenkaan mitään pahaa, pikemminkin päinvastoin päästin jostain vanhasta eroon ja tuon kohtaamisen jälkeen sain uudenlaista elämää itseeni. Mustarastaasta tuli heti voimaeläin itselleni. Sittemmin näiden vuosien varrella se on ilmestynyt matkalleni aina Helsingin opintoreissuillani, ja usein juuri sellaisissa kohdissa kun olen kaivannut neuvoa tai kun olen ollut jonkun uuden oivalluksen äärellä. Minulle viestintuoja tuo muistutuksen siitä, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan – ja että kaikki menee hyvin.

Yrityksen logoa suunnitellessa oli luontevaa ja jopa itsestään selvää ottaa lintu mukaan. Logon mustarastas muistuttaa minua siitä, että olen koko ajan uuden äärellä asiakkaita ohjatessani. Voin auttaa heitä pysähtymään oman elämänsä äärelle – tai jopa uuteen lentoon!