Mitä työnohjaus on?

Saan tähän kysymykseen vastata melko usein ja ennen kuin vastaan, kartoitan mikä on kysyjän pohjatieto aiheesta. Olen huomannut, että on kahdenlaisia ihmisiä, mitä tulee tiedostamiseen työnohjauksesta: he, jotka ovat ikänsä olleet aloilla, joissa työnohjaus tulee automaationa työn paketissa mukana, halusit tai et – sekä heitä, jotka ovat työskennelleet aloilla, joissa työnohjaus ei ole perinteisesti käytössä. Työnohjaus voi kuulostaa erittäin oudolta, jos et ole koskaan aiemmin ole kuullutkaan moisesta! Kun pohjatietämys on kartoitettu, alan selventää omaa alaani sekä varsinkin omaa työnohjaustapaani tarkemmin. Tässä useimmin kysyttyihin kysymyksiin vastauksia: 

Joku uusi juttu? 

Työnohjausta on Suomessa ollut 1980-luvulta alkaen, perinteisimmin aloilla, joissa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa vuorovaikutustilanteissa, vaativissa asiakastöissä. Kyse ei ole siis uudesta trendistä, mutta ehkä nykypäivänä esim. asiantuntijatyön sekä itseohjautuvuuden lisäännyttyä työnohjaukselle on kasvanut suurempi tilaus. Itselleni työnohjaus tuli käytännössä tutuksi ensimmäistä kertaa työskennellessäni ehkäisevän päihdetyön parissa koulutusorganisaatiossa, sekä sen jälkeen tehdessäni lastensuojelutyötä. 

Mihin auttaa? 

Työnohjaus on onnistuessaan hyvä apu esimerkiksi työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen. Työnohjaukseen tullessaan aika on varattu työhön liittyvien haasteiden ja ilmiöiden pohtimiseen yhdessä koulutetun ohjaajan kanssa.  Kerran eräs asiakas hämmästeli ohjauksessa ollessaan, voiko tosiaan miettiä omia asioitaan työajalla?! 

Kuka maksaa?

Työnohjaus on yleisimmin työetuihin kuuluva asia siinä missä työterveyden hoitokin – eli työnantaja maksaa. Työnohjaukseen voi kuitenkin tulla omakustanteisestikin: jos esimerkiksi työnantaja ei tarjoa työnohjausta, tai jos työnantajan tarjoama työnohjaus ei tyydytä asiakasta. Tai jos vaikka työnantajaa ei ole!

Voiko työnohjaukseen tulla, vaikka olisi työtön? 

Toki. Työttömänä työnhakijana työnohjauksesta voi hyötyä niin, että työnohjaaja auttaa esimerkiksi selvittämään omia vahvuuksiaan ja toiveitaan tulevaisuuden työpaikkaa ajatellen; mitkä asiat estävät työnsaantia, mitkä helpottavat. Tässä tilanteessa toki usealle työnohjauksen kustantaminen omasta pussista voi nousta kynnykseksi ohjaukselle. Oman itsensä tarkasteluun koulutetun ohjaajan avustuksella on kuitenkin erittäin hyvä ja suositeltava tapa pitää omasta ammattitaidostaan sekä työnantajan näkökulmasta ”tuoreudestaan” kiinni. 

Työnohjausote

Ohjaan vahvasti integratiivisella otteella, eli käytössäni on viitteitä monesta työnohjaussuunnasta: dialogisuus, narratiivisuus, ratkaisukeskeisyys, voimavarakeskeisyys, positiivinen psykologia…jne. Yleensä kiinnostuneille kerron lyhyemmin ohjaavani psykodraamallisella/toiminnallisella työotteella. Meillä kehossa on paljon tietoa ja ymmärrystä – ja tätä hiljaista ymmärrystä saa tutkittua nimenomaan toiminnallisuuden, kehollisuuden ja konkretisoinnin kautta! Asiakkaasta riippuen teen myös keskustelevampaa, coachingiin verrattavissa olevaa työnohjausta. 

Tässä vielä muutama pohdinta asiakkailtani kokemuksistaan: 

”Toiminnallinen työnohjaus oli kuin lasten leikki. Leikki, jossa vuorovaikutuksessa ja totutuista rooleista irrottautuen on mahdollista nähdä asioita ja työtovereita uusin silmin sekä löytää yhdessä tekemiseen tuoreita tapoja. ”
 
”Itselle uusi kokemus näillä menetelmillä saatu työnohjaus, avarsi ajattelua ja oli hyvin ratkaisuihin ohjaava tapa. Ei kieriskelty suruissa ja ongelmissa enempää kuin ihan pakko asian selvittämiseksi.”

”Suosittelen Laraa, koska Laralla on huippu taito löytää jonkinlainen ratkaisu- / käsittelykeino kulloisellekin esiin nousseelle asialle (nopeastikin, ilman suunnitelmaa). Pattitilanteet eivät ”jää päälle”, vaikka eivät monesti kokonaan ratkeakaan. Taitavaa!”

Tervetuloa työnohjaukseen! Suomen Työnohjaajat ry:n sivuilta voit lukea seikkaperäisesti työnohjauksen tarkemman määritelmän, sekä tutustua myös esimerkiksi juuri oman alueesi työnohjaajatarjontaan: 

https://www.suomentyonohjaajat.fi

ps. kannattaa myös lukaista kirjoitukseni ”Mitä työnohjaus EI ole”!

Päivitys 1.9.2021: Käythän katsomassa myös Laran kanssa läsnä – tarinoita työnohjauksesta: Mitä työnohjaus on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *